Daun Belalai Gajah

Latarbelakang Daun Belalai Gajah

Daun belalai gajah juga dikenali sebagai Sabah Snake Grass. Ia dipanggil Sabah Snake Grass (rumput ular Sabah) kerana dipercayai pokok ini apabila ditanam dapat menghalau ular. Manakala nama saintifiknya ialah Clinacanthus Nutans atau Clinathanus. Yu Xun Cao pula merupakan panggilan dalam bahasa cina. Pokok ini mudah disemai atau ditanam dengan cara keratan batang.

daun belalai gajah

Khasiat Dan Kegunaan Daun Belalai Gajah

Daun Belalai Gajah mempunyai kandungan flavonoid yang tinggi, justeru mempunyai keberkesanan yang agak baik terhadap penyakit kanser. Akarnya mengandungi betulin dan sebatian triterpenoids. Betulin mempunyai kesan perubatan terhadap kanser hidung dan tekak.

Gambar : Daun Belalai Gajah Ditanam Di Rumah Saya

Gambar : Daun Belalai Gajah Ditanam Di Rumah Ibu Saya

Daun kering tumbuhan Belalai Gajah mengandungi protein mentah (> 45%) dan 17 jenis asid amino. Nilai khasiatnya tinggi dengan kandungan pelbagai jenis mineral yang diperlukan oleh tubuh badan. Selain itu, ia juga mengandungi vitamin, asid amino, dan lain-lain yang memberi nilai perubatan yang baik atau kegunaan rawatan yang istimewa.

Keunikannya ada pada kandungan Vitamin C, protein mentah, serat, mineral, dan lain-lain yang amat tinggi. Vitamin C berkesan menghapuskan radikal bebas dalam badan kita dan mencegah kejadian kanser.

Kandungan protein mentahnya juga menjadikannya satu makanan kesihatan yang lebih baik. Seratnya menyerap air dalam badan dan merangsang pergerakan usus. Ia dapat mencegah aterosklerosis, penyakit jantung, penyakit strok dan lain-lain. Ia juga memainkan peranan yang penting dalam mengawal paras gula dalam darah.

Research Berkaitan Daun Belalai Gajah_ubatkanser.my

Klik pada gambar untuk membaca berkaitan kajian berkaiatan daun belalai gajah

Selain serat kasar dan kandungan kalsium yang tinggi, Daun Belalai Gajah juga tinggi dalam kandungan zat-zat yang lain. Agaknya disebabkan kandungan kalsiumnya yang tinggi, ia juga digunakan untuk merawat kecederaan akibat jatuh, patah tulang, anemia, penyakit kuning dan penyakit sendi.

kapsul daun belalai gajah

Klik gambar untuk memesan kapsul belalai gajah

Daun ini juga mengandungi mineral sampingan tertentu seperti besi, zink, mangan, tembaga dan nikel. Kandungan Fosforus, kalsium dan magnesium dalam tumbuhan ini adalah tinggi. Oleh itu, mengamalkan pemakanan Daun Belalai Gajah memberi keberkesanan yang amat baik dalam pembekalan mineral dan mengekalkan keseimbangan sistem badan.

Keberkesanan Daun Belalai Gajah

Sifat Daun Belalai Gajah adalah sederhana. Ia menyejukkan badan, menghilangkan lebam dan melegakan bengkak. Ia juga membantu terhadap masalah sembelit dan mencegah kanser, menghilangkan kesakitan, menyahtoksin dan melancar peredaran darah.

Selain merawat dan mencegah kanser, pengambilan Daun Belalai Gajah juga dapat membantu pesakit dialisis. Rasa ketidakselesaan selepas sesi dialisis dapat membantu pembuangan fosfat dan enzim; memperbaiki keadaan anemia dan menambah jumlah pembuangan air kencing.

Daun Belalai Gajah juga berguna dalam rawatan sakit kuning, Penyakit eksim, sakit tekak (sore throat), radang mulut/ ulser, kitaran haid yang tidak stabil, kelembapan dan angin badan, kecederaan jatuh dan bengkak, gout, penyakit sendi, anemia, merendahkan tekanan darah, mengecilkan tumor (merbahaya/ tidak merbahaya) dan jenis-jenis kanser.

Gambar : Menanam Pokok Daun Belalai Gajah DI Dalm Pasu

Gambar : Menanam Pokok Daun Belalai Gajah Di Dalam Pasu

Ia juga boleh digunakan untuk meredakan Leptospirosis pada tahap awal dan kencing manis. Kesannya juga agak baik terhadap masalah kerap kencing malam dan prostate neoplasms, serta masalah-masalah sistem air kencing yang lain.

Daun belalai gajah boleh diambil sebgai ulam harian bagi yang menanam pokok ini. Kini, khasiat pokok Daun Belalai Gajah boleh diperolehi melalui bancuhan teh, bancuhan serbuk dan ekstrak.

Klik sini untuk memesan kapsul daun belalai gajah.

Post Berkaitan
Kak Wan Bebas Kanser
Kak Wan Bebas Kanser Payudara Baru-baru ini, seorang bekas penghidap kanser payudara telah berkongsi bagaimana dirinya bebas kanser. Ikuti perbualan melalui print sreen whatsapp di bawah. . . . Kesimpulan yang dapat dibuat, Kak Wan mengamalkan ...
Baca Seterusnya...
Kak Wan Bebas Kanser