Pokok Setawar Barah

Pokok Setawar Barah Ubati Kanser?

Pokok daun dewa atau dikenali juga dipantai timur dengan nama setawar barah merupakan sejenis tumbuhan herba dengan batang yang lembut. Ia mempunyai daun yang permukaannya di litupi oleh rerambut halus yang lembut.

Ditempat lain pula, pokok ini dipanggil beluntas cina atau samsit.

setawar barah ubat kanser

Bahagian tepi daunnya bergerigis dan seolah-olah mempunyai garisan luar yang berwarna ungu. Ia biasa ditanam untuk dijadikan ulam di kampung-kampung di Malaysia. Ia membiak menggunakan ubinya dan pecahan rumpun.

Kegunaan Pokok Setawar Barah

Menurut kajian yang dijalankan oleh Fakultas Farmasi UGM dan Badan Tenaga Nuklir Nasional (BATAN) Indonesia, etanol yang terdapat pada ekstraknya didapati dapat menghalang pertumbuhan sel kanser paru-paru pada tikus.

Kajian juga dilakukan oleh sekumpulan mahasiswa sebuah universiti di Indonesia terhadap pertumbuhan pembuluh darah pada telur ayam. Mereka mendapati telur ayam yang diberikan ekstrak daun dewa menunjukkan pembentukan pembuluh darah yang lambat berbanding biasa. Khasiat daun dewa di perolehi dari daun dan ubinya.

Daunnya boleh dimanafaatkan untuk mengubati ketuat dan tumor. Untuk mengubati ketuat daunnya dihancurkan dan letakkan pada ketuat dan biarkan semalaman. Basuh pada keesokkan harinya. Lakukan hingga ketuat mati.

Untuk membantutkan pertumbuhan tumor daunnya boleh dimakan mentah sebagai ulam. Untuk mengubati bisul pula kaedah yang digunakan ialah dengan menampal daun yang dilumatkan pada bisul.

Ubinya pula boleh digunakan untuk mengubati lebam kerana ia boleh menghilangkan darah beku.

Untuk pengubatan kanser pula antara ramuan yang biasa dibuat ialah dengan memcampurkan 30g daun dewa dengan 20g temu putih dan 30 g rumput jombang atau lebih kita kenali dengan nama dandelion.

Ketiga-tiga tumbuhan ini direbus dengan 600ml air sehingga ia hanya tinggal 300ml. Air rebusannya ditapis dan diminum apabila suam setiap hari sehingga penyakit berkurang.

Ubinya yang dihancurkan juga boleh dijadikan penawar gigitan ular.

Post Berkaitan
Kanser Prostat
Tanda Kanser Prostat? Lelaki botak usia 20-an dikatakan petunjuk awal risiko kanser prostat. MASALAH rambut gugur sememangnya merunsingkan. Lebih mencemaskan lagi apabila masalah yang dianggap alah bisa tegal biasa dalam kalangan lelaki ...
Baca Seterusnya...
Herba Dijadikan Ubat Kanser Payudara
10 Herba Potensi Untuk Ubat Kanser Payudara PASIR MAS:  Lebih 10 pokok herba di negara ini didapati berpotensi dimajukan secara komersial sebagai ubat merawat barah, terutama kanser payudara. Pensyarah jemputan berkaitan herba ...
Baca Seterusnya...
Teknologi 3D Kesan Kanser
PERALATAN TERBARU RAWATAN TERBAIK PENGIMEJAN TUMOR PAYUDARA Sumber Rujukan : Akhbar Harian Metro, Sihat, 14 Disember 2014, Muka Surat E27
Baca Seterusnya...
Madu Berpontensi Sebagai Ubat Kanser
Madu Boleh Dijadikan Terapi Atau Sebagai Ubat Kanser KOTA BAHARU, 11 Jan (Bernama) - Madu lebah tualang yang banyak terdapat di kawasan hutan simpan negara ini berpotensi menjadi suplemen / ubat ...
Baca Seterusnya...
Kanser Prostat
Teknologi 3D Kesan Kanser
Madu Berpontensi Sebagai Ubat Kanser