60,000 Berpotensi Hidap Barah 2025

Penghidap Barah Menjelang 2025

Kuala Lumpur: Kira-kira 60,000 penduduk negara ini akan menghidap barah menjelang 2025, jika langkah pencegahan tidak dilakukan segera.

Presiden dan Pengarah Perubatan, Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NCSM), Dr S Saunthari berkata, pihaknya merekodkan peningkatan 16 peratus dalam tempoh empat tahun lalu dan boleh meningkat 50 peratus dalam 10 tahun akan datang.

Katanya, antara barah itu payudara, usus, paru-paru, serviks dan organ muka. Jumlah yang direkodkan menakutkan apabila pada 2008, 20,100 orang meninggal dunia dan pada 2012 pula, 21,700 kematian membabitkan 11,300 lelaki dan 10,400 wanita.

Gaya Hidup Tak Sihat Punca Berpontensi Hidap Barah

Peningkatan penyakit itu kerana gaya hidup yang tidak sihat terutama dari aspek pemakanan dan rokok malah ramai beranggapan, barah penghujung kehidupan sedangkan ia mampu dirawat jika melakukan pemeriksaan awal dan pencegahan, katanya.

Beliau berkata demikian sempena penganjuran Ekspo dan Persidangan Hari Kanser Sedunia di sini semalam.

Ekspo dan persidangan itu dijangka diadakan pada 22 Februari ini dengan penyertaan 20 pakar perubatan barah tempatan yang akan membentangkan kajian masing-masing.

kanser di malaysia

Dr Saunthari berkata, pihaknya turut mendapati rakyat Malaysia lebih memikirkan perubatan merawat tetapi tidak menumpukan kaedah mencegahnya dari berlaku.

Katanya, ramai yang hanya tunggu dan lihat berbanding melakukan pengesanan awal di mana-mana hospital kerajaan dan apabila dirawat, mahu kesannya segera dapat dilihat.

Sebenarnya, barah boleh dicegah namun untuk melawannya ia tidak boleh hanya menyerahkan tanggungjawab kepada agensi berkaitan ataupun kerajaan tetapi semua pihak termasuk masyarakat, pesakit dan ahli keluarga perlu terbabit sama.

Mengapa kita tidak boleh mencegah dan merawat sehingga sembuh sekiranya rekod global menunjukkan banyak negara mempunyai rekod yang baik dalam aspek penyembuhan selain kesedaran rakyat mereka yang mahukan pemeriksaan awal dalam merancang kesihatan masing-masing, katanya.

Sumber Rujukan:

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/60_000berpotensihidapbarah2025/Article